Misslyckad lakritsfudge blev lyckad konfekt!

När jag gjorde fudge här om dagen så vart det inte alls som det skulle! Jag har inte den blekaste aning om vad jag gjorde för att få denna alldeles för mjuka konsistens. Med tappat hopp så tänkte jag slänga smeten tills jag plötsligt fick idén om att rulla till bollar och doppa i kakao. Den kombinationen var inte alls fel! Den söta fudge smeten som jämnades ut av den lite bittra kakaon. Så får ni misslyckad fudge vet ni att det inte måste slängas! Använd det till något annat istället!
 
 
Ellinor
 

Mintkyssar

Detta är väl ändå ett typiskt julgodis! Även om man inte äter så där jättemycket av dom så måste dom finnas där bland allt annat godis. Det går bra med en eller två till kaffet eller en kopp te. Mer än så vill man inte ha med tanke på hur söta dom är. Det här receptet hittade jag på recept.nu.
 
 
 
 
Ingredienser:
6dl Socker
2dl Vatten
2msk Glykos
18 droppar Pepparmintolja
Mörk choklad
 
Koka upp allt förutom chokladen till 120 grader och rör sedan om i smeten så det blir små luftbubblor i den. Sen klickar du fort upp al smet i en enkronas storlek. Låt svalna. Smält chokladen och klicka på lite på varje kyss.
 
Lycka till!
 
 
 
 
Ellinor 
 

Saffransbröd

Bakade för precis en vecka sedan ett otroligt gott bröd till advents fikat! En helt vanlig saffransdeg som jag kavlade ut och rev på massor med mandelmassa. Saftigt och gott vart det! I det här receptet kan jag tyvärr inte ge en exakt mängd på mjölet då jag häller i tills jag tycker den är lagom.
 
 
 
Ingredienser:
 
50g Jäst
1l Vatten
50g Rumsvarmt Smör
Ca 2dl Socker
2 Kuvert Saffran
Ca 1,2l Mjöl
Russin
Mandelmassa
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda jästen med ljummet vatten som inte överstiger 45 grader. Häll därefter i sockret och saffran. Jag brukar ta en msk socker och stöta med saffranet för att få ut mer smak.
Häll därefter i russin om det önskas och sedan hälften av mjölet. Klicka sen i smöret och efter det resterande mjöl. Har man gjort bröd förut så vet man när degen är som den ska vara. Låt jäsa i en timme.
Nu är det dags att göra antingen lussekatter eller kavla ut degen i stora rektanglar och riva på mandelmassa och sen rulla ihop. Dela rullen på hälften och klipp om ni vill och låt sen jäsa ca 15 minuter. Sedan in i ugnen i ca 20 minuter. Jag tittade aldrig någon tid, men uppskattade tiden som 20 minuter.
 
Lycka till!
 
 
 
Ellinor