Julpyssel

Har varit hos min far nu i två dagar. Igår var vi in till farmor för att hälsa på henne. Vi köpte med oss fika i vanlig ordning och fixade lite julfint hos henne. Det var riktigt mysigt att pyssla på hos henne och inte bara sitta ner. Vi brukar vanligtvis vara där i bara en timme, men den här gången vart det två timmar som verkligen for iväg! Jag fick också mina klubbpinnar som jag jagat överallt!
På kvällen igår så slängde jag ihop en pepparkaksdeg innan jag gick och lag mig. Så det första jag gjorde idag var att sätta igång och baka pepparkakor. Det var otroligt mysigt att stå och baka när dom andra precis kommit upp ur sängen. Medan saffransdegen stod och jäste så åkte pappa och jag ut i skogen för att hämta lite granar och mossa som jag pysslade ihop lite julgrupper med. Vad mycket lite mossa och granar gör!
 
 
 
 
 
Ellinor

Saffransfudge

Nu är det faktiskt tillåtet att ta fram smaksättaren saffran. Det är en smak och inte minst lukt, som man förknippar med juletider. Just här i Sverige i alla fall så används den mest runt jul. I andra länder används den i vardagen i maträtter vilket är helt fel för oss då vi använder det till söta saker och inte salt.
Jag var väldigt skeptisk till den här fudgen för att jag inte fick ihop smakerna i munnen. Men tro det eller ej! Smaken vart gudomlig!
 
 
 
Ingredienser:
2 1/2dl Grädde
2dl Socker
2msk Glykos
1/4dl Sirap
150g Vit Choklad
1 Paket Saffran
2msk Smör
 
 
Hacka chokladen. Blanda saffran med 1msk socker. Koka upp grädde, socker, glykos och sirap till ca 120 grader. Häll i resterande ingredienser och rör till en blank smet. Häll upp i en klädd form ca 16*20 och låt svalna i rumstemperatur.
Lycka till!
 
 
 
 
Ellinor

Hemgjorda Marshmallows

Kände här om dagen att jag ville testa på att göra egna marshmallows. Herre min skapare säger jag bara! Jag läste mig till att man måste vara lite snabb när man håller på. Jaja tänkte jag....
När jag kokat upp massan i rätt temperatur så hällde jag den nu sega massan i en bunke och på med vispen på en gång. I tio minuter var det meningen att jag skulle vispa. Men efter fyra minuter så kände jag att det inte gick att fortsätta, för då skulle jag inte få ut det ur spritsen. Full rulle ner i spritsen och spritsade ut fluffet i lagom takt. Jaa du... Men skam den som ger sig! Jag ska testa en gång till och se hur det går den gången. Det här receptet hittade jag på "Mitt Kök".
 
 
 
 
Ingredienser:
4dl Socker
1dl Vatten
1,5dl Vit Sirap
6 Gelatinblad
2tsk Vaniljsocker
 
Florsocker
 
Lägg gelatinbladen i vatten undertiden du kokar upp resterande ingredienser(inte florsockret). Låt koka i tio minuter och häll sedan upp i en bunke. Vispa i tio minuter och häll ut i en klädd form, pudrad med florsocker. Du kan också göra som mig och spritsa ut det. Tänk på att förbereda allt innan du börjar.
 
Lycka till!
 
 
Ellinor