Mulet med risk för regn

Ute ligger fortfarande dimman kvar. Den lättar lite i taget och låter bilden klarna upp mer och mer. Det är ganska lugnt ute och trafiken hörs inte allt för mycket. Katten ligger bredvid och sover i en filt , brasan är igång i kakelugnen, ljusen ger ett dansande ljus över väggarna och teet står och väntar på att få värma min kropp. En mysigare fredagsmorgon får man leta efter. Nu ska jag lägga upp dagen.
 
 
 
 
Ellinor

Äppelträden levererar

I år har vi tack och lov fått massor med äpplen. Förra året vart det då inte många. Tio - femton stycken kanske? Av sju träd är det inte många äpplen... Men i år har vi som sagt fått en hel del! Så nu har vi gjort ny mos som vi slängt i frysen. Ännu bättre var att vi inte behövde ha socker i moset. Det var sött och gott som det var.
Idag var vi till Håkans Radio och köpte en råsaftcentrifug som vi självklart var tvungna att testa när vi kom hem. Vilken god äppeljuice det vart! Och eftersom att vi har så mycket rödbetor så ska vi testa att göra juice av dom också. Nyttigare kan det väl inte bli!?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ellinor

Moussetårta med smak av blåbär

 
När jag gjorde den här tårtan så ändrade jag lite granna då jag tyckte att den med lingon vart alldeles för gräddig och mastig. Jag bytte lite av grädden mot turkisk yoghurt vilket vart riktigt bra. Jag gjorde också en annan botten med kolasmak för att matcha in smakerna bättre.
 
 
 
 
 
 
 
 

Blåbärsmoussetårta
 
Botten:
100g smör
1dl socker
2dl mjöl
2msk sirap
1tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Mousse:
3dl grädde
2dl turkisk yoghurt
6 gelatinblad
2dl blåbärssylt
 
Geléöverdrag:
3dl blåbärssaft
4 gelatinblad
 
Sätt igång ugnen på 175 grader. Lägg gelatinen i en skål med kalt vatten. Tänk på att skilja på gelatinen till moussen och geléöverdraget.
Botten: Blanda alla ingredienser och tryck ut i en rund form. Ställ i ugnen i ca 10-13 minuter. Ta ut och låt svalna.
Mousse: Mixa sylten och värm i kastrullen tillsammans med yoghurten. Lägg i gelatinen och blanda runt tills den smält helt. Låt svalna och vispa undertiden grädden. Blanda sen smeterna och häll i formen. Ställ in i kylskåp medan du gör geléöverdraget.
Gelé: Värm saften och lägg i gelatinen. Låt svalna innan det hälls uppe på toppen av tårtan. Ställ in tårtan i kylskåpet igen ca en timme så att den hinner stanna till ordentligt.
 
 
 
Lycka till!
 
 
Ellinor